FAIL (the browser should render some flash content, not this).Hírlevelek listája

2015.11.28.   -   Téli síkosságmentesítés

Tisztelt Ügyfelünk!

Kérem engedje meg, hogy az alábbiakról tájékoztassuk.

A helyi közutak kezelésének szakmai szabályairól szóló 5/2004. (I. 28.) GKM rendelet (továbbiakban: GKM rendelet) mellékletének (A helyi közutak kezelésének szakmai szabályai) 3.3. pontja alapján a téli útüzemeltetés keretében a téli időjárásnak a - forgalombiztonságot veszélyeztető - hatásait mérsékelni kell.

A közútról a hó eltakarítása és az út síkossága elleni védekezés a helyi közutakon (ideértve a kerékpárutakat, valamint a gyalog- és kerékpárutakat is), továbbá az ingatlanhoz nem csatlakozó burkolt járdán, a gyalogúton, a lépcsőn, a lejtőn és a sétányon a települési önkormányzat feladata.

Az elvégzendő feladatok különösen a következők: téli üzemeltetési terv készítése megelőző intézkedések, felkészülés, információgyűjtés és -szolgáltatás megszervezése, a közutak téli védekezési rendszerbe sorolása, hóakadályok és síkosság elleni védekezés, hóeltakarítás, az utak és tartozékaik tisztántartása érdekében.

Kérem engedje meg, hogy a GKM rendelet alapján felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy kiemelt figyelmet kell fordítani a síkosság-mentesítési munkák során a kerékpárutak, a gyalogutak, a gyalogjárdák és a várakozóhelyek mentén lévő növényzet (fasorok, cserjék) védelmére.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5.§ (2) bekezdése alapján belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Földutak esetében a síkosság-mentesítést a települési önkormányzat - a helyi igényeknek megfelelően - saját hatáskörben szabályozza.

További kellemes napot kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Varga Balázs
Absolute Consulting. © 2007 • Minden jog fenntartva. • Készítette: Horizon Webstúdió