FAIL (the browser should render some flash content, not this).Hírlevelek listája

2016.03.16.   -   Illegális fakitermelés

Tisztelt Ügyfelünk!

Kérem engedje meg, hogy az alábbiakra felhívjuk szíves figyelmét.

- Már lehet jelentkezni az idei TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra. Hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma immár hatodik alkalommal, 2016. április 28. és 2016. május 1. nap között várja a környezetükért tenni akaró, felelősen gondolkodó jelentkezőket.

További információ: http://szelektalok.hu/teszedd/

- A fentiek mellett sajnos meg kell jegyeznünk, hogy települési önkormányzatoknak szembe kell nézniük az új kihívásokkal is, ilyen például a gyújtogatás, a védett állatok pusztítása mérgezéssel, a védett növények engedély nélküli gyűjtése és kereskedelme, az illegális terepmotorozás, az engedély nélküli fakitermelések, illetve erdei falopások.

A faállománnyal borított erdőterület az elmúlt években folyamatosan növekedett [1 933,6 ezer hektár 2013. január 1-én (NÉBIH)], elsősorban az EU-s támogatások eredményeként (az erdősültség 2013. január 1-én 20,8% volt). A 2009-ben hatályba lépett, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény célul tűzte ki az erdők természetes állapotának megőrzését, és az állami erdőterület meghatározott, fokozatosan növekvő hányadán kötelezővé tette a folyamatos erdőborítást biztosító módszerek alkalmazását.

Sajnálatos módon a növekvő tűzifa igény és felhasználás során azonban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ez az igény ne járjon a környezeti terhelések növekedésével, az erdőterületek mennyiségi (pl. illegális fakitermelés) és minőségi romlásával. Nagyon fontos, hogy a települési önkormányzatok segítség a rászorulókat megfelelő tűzifa mennyiség ellátásával, a környezetet kevésbé terhelő fűtési módok megismertetésével, megvalósításával.

Ugyancsak célszerű a fentiek érdekében a helyi önkormányzati támogatási rendszer keretén belül a helyi civil szervezeteket is bevonni, hogy minél több, a környezetet védő elképzelés, program megvalósulhasson.

Környezetvédelmi tárgyú hírleveleinket az alábbi oldalon olvashatja:

http://www.absoluteconsulting.hu/hirlevel.html

Közbeszerzési tevékenységünkről az alábbi oldalon olvashat:

http://www.absoluteconsulting.hu/kozbeszerzes.html

Elérhetőség: kornyezetvedelem@absoluteconsulting.hu

Üdvözlettel,
Dr. Varga Balázs
Absolute Consulting. © 2007 • Minden jog fenntartva. • Készítette: Horizon Webstúdió